De cinnamon Burmees

Naast alle uit Amerika en Engeland afkomstige kleuren, is de Burmees sinds enkele decennia in Nederland ook vertegenwoordigd in de kleur cinnamon. Oorspronkelijk is dit de kleur van de sorrel Abessijn en sinds een aantal jaren zien we de kleur ook in Oosters Kortharen en Siamezen. Ook in Australië en Nieuw Zeeland wordt al enige tijd met deze nieuwe kleur gefokt.

De volwassen cinnamon Burmees is licht kaneelkleurig. Het neusleertje is zacht abrikoos-kleurig en de voetzolen zijn roze. De heel jonge kittens doen een beetje denken aan rode of creme Burmeesjes, maar dan zonder de tabby-tekening op de kop.

Al in 1978 is er voor de eerste keer een begin gemaakt met het fokken van de cinnamon Burmees. Een bruine Burmees poes werd gedekt door een sorrel Abessijn kater. Van de resulterende grauwe Abessijn-achtige katjes werd een poesje aangehouden wat later een nest kreeg van een bruine Burmese kater. Uit de combinatie van een zwarte poes uit dit nest en een bruine Burmese kater werd later een nest geboren van 6 kittens, waaronder een cinnamon Burmees katertje. Helaas overleed het hele nest en werd deze lijn afgebroken.

De tweede poging startte in 1985 met de combinatie van een wildkleur-tortie Abessijnse poes (met sorrel-factor) en een rode Burmese kater. Een wildkleur-tortie poes uit dit nest werd aangehouden. Zij kreeg enkele nesten van een chocolate Burmese kater en met de kittens daaruit werd verder gefokt. Deze lijn bleek zeer gezond te zijn, maar de verwachte cinnamon Burmezen zijn er nooit uitgekomen.

In 1989 werd het begin gemaakt met de derde poging, die wel tot succes zou leiden. Een bruin Burmese poes werd gedekt door een cinnamon oosters type kater en een fawn oosters type poes werd door een bruine Burmees kater gedekt. Uit beide nesten werd een zwarte poes aangehouden. Beide poezen kregen daarna nesten van een chocolate Burmese kater. Door het combineren van chocolate en lilac nakomelingen van deze zwarte poezen werden in 1993 in twee nesten cinnamon Burmezen geboren. Hoewel ze nog wat kleine foutjes hebben en de oogkleur nog wat aan de groenige kant is, zijn deze eerste cinnamon Burmezen toch al zo mooi, dat ze alledrie al titels hebben behaald: Ch. Burdie van d'Ekster, Int. CH. Bunnie van d'Ekster en Ch. Kallistra Glenfiddich.

Door deze katten te combineren met onverwante Burmezen in de "klassieke" kleuren, kan deze nieuwe kleur in het Burmese ras verspreid worden, zodat de basis wat breder kan worden en we over enkele jaren cinnamons kunnen laten zien, die van dezelfde kwaliteit zijn als de andere kleuren nu.

Tags: