GEVAREN > VERGIF EN GEVAAR
Zelfs bij slechts een vermoeden van vergiftiging dient men onverwijld met de kat naar de dierenarts te gaan. Voordat men gaat, moet men wel trachten er achter te komen wat de bron van de vergiftiging zou kunnen zijn. Een monster van het vergif of wat braaksel kan voor de dierenarts van zeer groot nut zijn. Belangrijk is in elk geval, dat de dierenarts snel kan handelen en vooral de eigenaar dient hem/haar daarvoor alle middelen aan te reiken. Bij inwendige vergiften moet men vooral geen melk geven.
Heeft een kat een giftige vloeistof over het lichaam gekregen, bijvoorbeeld doordat hij een pot beits omver heeft gelopen, dan dient men het dier zo snel mogelijk met grote hoeveelheden liefst lauw water af te spoelen en daarna, in afwachting van het advies van de dierenarts, in een handdoek te rollen en ervoor te zorgen dat het dier zich niet kan likken.
Een kat heeft geen extra zintuig dat hem waarschuwt tegen vergiften. Hiermee dient dus rekening gehouden te worden door zoveel mogelijk deze stoffen achter slot en grendel te bewaren.
Algemene vergiftigingsverschijnselen zijn: ademhalingsmoeilijkheden, diarree, braken, koorts, hartritmestoornissen, jeuk, krampen, collaps van de bloedsomloop, verlammingen, niet meer functioneren van lever of nieren, zenuwachtigheid, roodverkleuring van de huid, ontstoken maag-darmkanaal, problemen met slikken, pijn, ontstoken slijmvlies, kwijlen en rillen. Schakel te allen tijde uw dierenarts in.
- Let op met alle schoonmaakmiddelen waar bleek in zit. Als u dit toch gebruikt om schoon te maken, dan liefst verdund. Laat de kat pas weer in de kamer als het droog is. Ook vele andere desinfectie- en schimmeldodende middelen zijn gevaarlijk, alsmede fosfor, w.c.-reinigers, houtbehandelingspreparaten en gootsteenontstoppers.
- Vlooienbestrijdingsmiddelen zijn potentieel gevaarlijk, met name bij kittens, maar ook voor uzelf. Lees altijd goed de gebruiksaanwijzingen. Bij het gebruik van spuitbussen dient u de kat, de eet- en drinkbakjes en speeltjes eerst te verwijderen. Na gebruik minimaal een half uur wachten (en het liefst de ruimte luchten) voor kat, bakjes en speeltjes weer toegang tot die ruimte krijgen. Als u een kitten wilt ontvlooien, vraag uw dierenarts dan om een middel dat speciaal voor kittens geschikt is!
- Kijk uit met nagellak, -remover, ontharingshars, verf, terpentine, thinner, carboleum, afbijtmiddelen, petroleum, zoutzuur, accuzuur en antivries e.d. Met name antivries is een gevaarlijk goedje. Door de zoete smaak is het voor een huisdier verleidelijk om het op te likken. In korte tijd kan er inwending onherstelbare schade worden aangericht.
- Rattengif/muizenkorrels en slakkenkorrels zijn twee middelen die de meeste vergiftigingen veroorzaken bij huisdieren. Maar denk ook aan mollen- en mierengif en andere insecticiden.
chocolade is (in grote hoeveelheden) giftig voor hond en kat. Dit is dus geen geschikt snoepgoed voor uw kat.
Enkele voorbeelden, de symptomen en de te ondernemen actie:
Gif: Kattengif (arsenicum, thallium, strychnine )
Symptomen: Buikpijn, rusteloosheid, braken, diarree en braken, diarree en bloedingen.
Kan fataal zijn.
Actie: Direct naar de dierenarts.
Tegen enkele stoffen bestaan anti-giften.
Gif: Alcohol en methylalcohol
Symptomen: Braken, instorting, uitdroging, coma, algemene malaise.
Kan fataal zijn.
Actie: Gelijk naar de dierenarts.
Kijk om welk gif het gaat, neem indien mogelijk de verpakking mee.
Gif: Slakkenkorrels (o.a. Methaldehyde)
Symptomen: Spiertrekkingen, braken, diarree, gebrek aan coördinatie, stuipen, voortdurend kwijlen, coma.
Kan fataal zijn.
Actie: Direct naar de dierenarts.
Als de kat direct wordt behandeld, heeft dat vaak succes.
Gif: Antivriesvloeistof
Symptomen: Braken, stuiptrekkingen, gebrek aan coördinatie, coma.
Kan fataal zijn.
Actie: Gelijk naar de dierenarts.
Soms helpt een injectie.
Gif: Insecticiden en pesticiden(gechloreerde koolwaterstoffen)
Symptomen: Stuipen, spiertrekkingen, kwijlen, coma.
Kan fataal zijn.
Actie: Direct naar de dierenarts.
Er bestaat geen specifiek antigif.
Gif: Pijnstillers (aspirine, paracetamol, e.d.)
Symptomen: Evenwichtsverlies, gebrek aan coördinatie, braken. Bij het slikken van paracetamol ziet het tandvlees van de kat blauw.
Kan fataal zijn.
Actie: Gelijk naar de dierenarts.
Pijnstillers voor mensen zijn giftig voor katten.
Gif: Ontsmettings- en schoonmaakmiddelen
Symptomen: Ernstig braken, diarree, zenuwtrekkingen, waggelen, coma.
Kan fataal zijn.
Actie: Direct naar de dierenarts.
Kijk om welk gif het gaat.
Nog enige potentiele gevaren:
- Open vuur, gasvlam, electrische kookplaten, kachels, kaarsen, etc.
- Open wc-pot (wc-blokje en reinigingsmiddelen).
- Gaten in muur en vloer waarachter weggekropen kan worden, u bent niet de eerste waar dan een muur of vloer opengebroken moet worden om uw kitten weer terug te krijgen.
- Naaigaren, touwtjes, spelden, kleine voorwerpen die ingeslikt kunnen worden.
- medicijnen!
- Onderdelen van speeltjes, bv de staartjes van bontmuizen (ingeslikt vormen die hetzelfde gevaar als touwtjes), maar ook de kunststof neusjes en ogen kunnen na inslikken voor irritatie en gevaar zorgen.
- Plastic zakken en -hoezen waar bv reclame of een apparaat in heeft gezeten.
- Electrische snoeren! Werk deze zoveel mogelijk weg achter plinten of in gootjes. Niets is voor een kitten zo verleidelijk als een bungelend snoertje.
- Etensresten en met name kippenbotjes en visafval. Behalve deze harde delen, is ons eten ook te zout en te gekruid.
- Open ramen en balkons, ook al lijkt uw kat hieraan gewend. Zet ze af met gaas of netten als uw kitten er vrij toegang heeft.
- 's Zomers stekende insekten, met name wespen. Ondanks hun gebrek aan agressief gedrag zal een bij of hommel in geval van nood ook steken. Is een steek mogelijk al een probleem, een insect dat na inslikken steekt veroorzaakt een levensgevaarlijk probleem.